Ieri, de 8 martie, am petrecut până târziu alături de prietene și colege la un restaurant cu ștaif, așa că azi, dis de dimineață, calendarul de pe noptieră mi-a adus aminte că îi sărbătorim pe Sfinții 40 de mucenici din Sevastia. Tradiția spune că în această zi de 9 martie se încheie zilele babelor capricioase și lasă loc zilelor moșilor, calde și primăvăratice. Sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de mucenici din Sevastia se suprapune peste începerea anului agricol tradițional generând o sărbătoare tradițională pur românească. Tot azi se deschid mormintele și porțile Raiului, iar gospodinele pregătesc mucenici, sau sfințișori. În Moldova, aceștia se coc din aluat de cozonac, au forma cifrei 8 și sunt unși cu miere și nucă, pe când în Muntenia și Dobrogea sunt mai mici și se fierb în apă cu zahăr.
Îmi amintesc că în copilărie mama cocea în zori de zi, azime de pâine și când le scotea de pe vatra cuptorului, așa calde și rumenite, le ungea cu miere de albine și le împărțea de pomană vecinilor, în amintirea sărbătorii de azi. Îmi pare rău că eu nu duc această tradiție mai departe, dar nu am nicio treabă cu plămăditul și coacerea pâinii. În schimb, zilele trecute am ochit pe raftul din supermarket printre alte produse de la Băneasa, niște punguțe de 200 de grame cu mucenici muntenești, numai buni de preparat. Știți voi, bunătățile Băneasa, brandul păstrător de tradiții în ceea ce privește produsele de morărit și panificație!
Așa că zis și făcut... I-am cumpărat și am căutat o rețetă rapidă și ușor de preparat. Și cum sunt adepta simplității, am ales chiar rețeta sugerată de Băneasa, pe care am adaptat-o stilului meu culinar personal.
Am pus 400 de grame de mucenici Băneasa în trei litri de apă clocotită cu puțină sare. Din start vă spun că nu am respectat indicațiile rețetei și i-am lăsat mai mult de 8 minute la fiert, cam 10-12, amestecând în ei din când în când. După ce au fiert, am stins focul și am adăugat cca. 300 de grame de zahăr, amestecând continuu până s-a topit zahărul. Iar nu am respectat rețeta, deoarece am considerat că vor fi prea dulci folosind întreaga cantitate de zahăr de 400 de grame. După aceea, am pus esență de rom după gust, 300 de grame de nucă măcinată, puțină scorțișoară pudră, am amestecat de câteva ori și i-am acoperit cu un capac pentru o oră. I-am servit calzi, dar fără să mai presar scorțișoară, deoarece nu agreez aroma sa în exces.
Acest articol a fost scris pentru proba nr. 1 la Spring SuperBlog 2023.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu