În urmă cu 26 de ani, murea la numai 45 de ani, celebrul Freddie Mercury, fondatorul și solistul trupei Queen. Era primul caz celebru de deces cauzat de virusul HIV.
În țara noastră, acum 26 de ani nu se știa mai nimic despre infectarea cu virusul HIV/SIDA și nu existau măsuri profilactice pentru prevenirea acestei boli incurabile. Drept urmare, în perioada imediat următoare, a urmat o explozie de cazuri de infecții cu HIV, mai ales în cazul copiilor bolnavi din orfelinate, care mediatizate de presa autohtonă, dar mai ales de cea străină, au luat proporțiile unui dezastru. Imaginile cu copiii bolnavi de SIDA din spitalele românești au făcut înconjurul globului.
Conform estimărilor doctorilor, 13.000 de copii au fost infectați cu virusul HIV între 1988 și 1992 în spitalele din România.
SIDA a ajuns în Romania cu trenul.
Nu, nu este o glumă. Pacientul Teodorescu, în vârstă de 42 de ani, însoțitor de vagon pe rutele internaționale, a fost primul român diagnosticat cu această boală.
Regimul comunist o numea ,,boala Occidentului decadent”. În țara unde prostituția și homosexualitatea erau pedepsite, existența SIDA era de neconceput.
Și totuși, de atunci, SIDA a continuat să facă victime an de an, încât în prezent, având în atenție informațiile primite de la Comisia Națională de Luptă Anti-Sida din Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș”, în România sunt înregistrați peste 14.600 de pacienți cu HIV/SIDA, jumătate dintre ei fiind tineri între 25 și 29 de ani.
Pentru a veni în sprijinul tuturor oamenilor care doresc să-și cunoască starea de sănătate din punct de vedere al infectării cu HIV, Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor afectate de HIV/SIDA (UNOPA) în parteneriat cu Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” și Mylan, în perioada noiembrie-decembrie 2017, desfășoară o campanie națională de promovare a importanței testării și depistării precoce a infecției cu HIV, „Ești negatHIV? Testează-te și fii sigur!”
Testul este autoadministrabil, bazat pe metoda imunocromatografică, iar pentru a-l efectua este necesară o singură picătură de sânge, care va evidenția sau nu prezența anticorpilor anti-HIV-1 și/sau anti-HIV-2.
Testul HIV (autotest VIH) se eliberează fără rețetă și este disponibil în farmaciile din țară, dar și online pe site-urile acestora. Este certificat în Uniunea Europeană și s-a bucurat de un real succes în țările civilizate.
Fiecare kit de testare este livrat cu un prospect informativ despre utilizarea acestuia, dar și despre eventuale servicii de consiliere, puse la dispoziție de către specialiștii UNOPA.
Afli mai devreme, trăiești mai mult! - Avantajele autotestării HIV
1. În cazul unui rezultat pozitiv, care va trebui confirmat și de un test de laborator, utilizatorul va putea beneficia rapid de tratamentul adecvat. Speranța de viață a unui posibil pacient crește considerabil cu cât infectarea este descoperită mai devreme.
2. Dacă utilizatorului i se confirmă diagnosticul, acesta va putea lua măsuri imediate de protecție a persoanelor cu care interacționează.
3. În cazul unui rezultat negativ, persoana se eliberează de stresul cauzat de gândul că ar putea fi infectat.
4. O picătură de sânge + 15 minute așteptare = Vieți salvate
Ești tânăr, îti plac distracțiile și atunci când te ia valul, uiți de protecție? Testează-te cu autotest VIH!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu