Persoane interesate

vineri, 3 aprilie 2020

Comportament responsabil în vreme de coronavirus

România  a trecut la scenariul patru al epidemiei cu coronavirus, prin urmare autoritățile au înăsprit măsurile de siguranță și ni s-a cerut să ieșim cât mai rar din case doar pentru cumpărături de strictă necesitate, probleme de sănătate sau mers la muncă. O măsură extrem de importantă recomandată de autorități este reducerea contactelor directe cu ceilalți.
Reguli pentru cumpărăturile dintr-un magazin fizic 
Atunci când purced la efectuarea de cumpărături dintr-un magazin fizic am niște reguli dinainte stabilite peste care nu trec în niciun chip. 
În primul rând mă echipez corespunzător cu mască, ochelari și mănuși. La intrarea în magazin folosesc dezinfectantul pentru mâini (dacă este) și trec peste covorașul îmbibat cu dezinfectant. Mă orientez în primul rând spre produse ambalate, iar la mărfurile care nu sunt ambalate folosesc mănuși de unica folosință dacă sunt disponibile la raft. Pretutindeni, în magazin am grijă să păstrez distanța de 1-2 metri față de alți cumpărători. La fel și la casa de marcat, unde prefer să plătesc în majoritatea cazurilor numai cu cardul întrucât cash-ul este purtător de microbi. La ieșirea din magazin am grijă să folosesc iarăși dezinfectantul. 
Ajunsă acasă trec cu talpa încălțărilor peste preșul îmbibat cu clor aflat la ușă, iar odată intrată nu așez sacoșa cu cumpărături direct pe masă, ci într-un loc mai ferit. Arunc masca și mănușile de unică folosință direct la tomberon și apoi îmi spăl mâinile timp de cel puțin 20 de secunde cu apă caldă și săpun. După aceea despachetez toate cumpărăturile și le așez la locul lor, fie în rafturi, fie în frigider. Ambalajele rezultate le duc la tomberon, nu în coșul de gunoi din bucătărie. Apoi repet operațiunea de spălare pe mâini.
Pentru că #AsteaAsaSeFac!
Reguli pentru cumpărăturile online
Cumpărăturile online și plata cu cardul reprezintă varianta cea mai bună pentru toată lumea, indiferent de vârstă. Ca avantaje aș enumera: lipsa înghesuielii, nu mai stau la coadă, nu mai trag de sacoșe și cel mai important: nu intru în contact cu un posibil infectat sau purtător de coronavirus.
Acum nu mai vorbim despre plăcerea de a face shopping, de a proba haine, de a gusta diverse preparate, ci de singura plăcere vinovată, aceea de a selecta dintre ofertele online disponibile în magazinele virtuale. În momentul livrării păstrez distanța față de curier. Dezinfectez coletul și arunc ambalajele direct la tomberon. Și evident, mă spăl pe mâini. 
Pentru că #AsteaAsaSeFac!
Alte reguli de bun simț la cumpărături din magazine fizice
Nu cumpăr în exces, ci numai strictul necesar pentru o săptămână. Nu ies la cumpărături între orele 11-13, deoarece acest interval de timp este alocat persoanelor în vârstă. Dacă cineva tușește și nu poartă mască, ba mai mult dacă este febril sau transpirat, fac cale întoarsă și renunț să-mi fac cumpărăturile de acolo. 
În sprijinul cumpărătorului de orice fel, vine și Cristian China-Birta care a lansat „Ghidul cumpărătorului în vreme de Corona”, prin care îi îndeamnă pe oameni să adopte un comportament responsabil la cumpărături. Luați aminte! Pentru că #AsteaAsaSeFac!

Infographic

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu