Persoane interesate

marți, 12 februarie 2019

Jardina.eu mi-a împlinit visul


Am pășit cu sfială pe poarta casei. Inima mi s-a făcut mică în piept ca un ghem de ace. Era prima dată când călcam bătătura alor mei de când se prăpădiseră. Nu-i vorbă, le purtasem „rostul” cu toate cele, parastase, pomeni, dar veneam o zi-două și apoi mă întorceam la oraș, la ale mele.
Acum venisem fără gând de ducă, ci dimpotrivă, îmi doream să rămân, să pun la punct gospodăria, să renovez casa, să desțelenesc grădina, să am grijă de livada ce se întindea din spatele casei, până la ogașul Glod.
Livada..., livada aceasta era mândria tatei. Oricine îi călca curtea, îl ducea să-i arate livada. Avea tot soiul de pomi fructiferi toți sănătoși, viguroși, cu rod bogat. Se mândrea cu cireșii care făceau fructe mari, zemoase, dulci ca mierea. Sau cu cele trei-patru soiuri de meri ce dădeau roade din vară până toamna târziu. Perii, gutuii și piersicii își aflaseră și ei locul în livada tatei, dar pomul cu care se mândrea tata cel mai mult și care îi era cel mai drag era un prun nu prea mare, cu ramuri dese care făcea niște prune mari și zemoase din care mama umplea două rafturi din cămară cu bunătăți: gemuri, peltele, compoturi, siropuri.
Când crescusem și începusem a înțelege, mi-a spus tata și povestea acestui prun.
- Acesta este pomul tău, să știi de la mine... L-am plantat în ziua în care te-ai născut, de bucurie că aveam și eu un fecior. Când o fi să mor să nu-l lași, tată, la fel cum să nu lași toată această gospodărie, în care mi-am pus viața și eu și mumă-ta.
Și iată-mă, venit să împlinesc voința tatei.
Am deschis poarta livezii și mă rugam în gând să nu fi pățit nimic în anii mei de absență. Iernile fuseseră grele, cu zăpezi căzute din belșug, cu geruri năprasnice. De ce îmi era teamă, nu scăpasem. Unii dintre pomi erau în picioare, neîngrijiți, cu lăstari crescuți la rădăcină. Dar cei mai mulți erau rupți, ciuntiți, căzuți sub greutatea zăpezii înghețate. Și nu erau puțini. Și parcă l-am văzut aievea pe tata, privindu-mă cu ochi triști și mustrându-mă că nu am avut grijă de livada lui.
Am simțit un nod în gât și lacrimile îmi stăteau gata să izbucnească. Am dat fuga la prunul tatei și am răsuflat ușurată: avea doar o creangă ruptă ce atârna aidoma unui braț ciuntit în războiul unui erou.
Atunci, pe loc, mintea mi s-a luminat și am știut ce am de făcut: să reînnoiesc livada părintească.
Urgent, îmi trebuia un loc de unde să procur puieți buni, de soi, rezistenți la boli și dăunători, care să dea un suflu nou livezii mele.
Din călătoriile mele virtuale făcute în lungile seri de iarnă, mi-am amintit de Jardina.eu, un magazin online care mi-a atras atenția că livrează pomi fructiferi cu coroana formată, certificați și pe rod. Sunt specializați în cultivarea si comercializarea responsabila a pomilor fructiferi si a trandafirilor pentru grădină.
Pe lângă materialul săditor de excepție, personalul comunică permanent cu clienții, oferindu-le informații și sfaturi valoroase pentru întreținerea unei livezi.
Da, din pepinierele pline de la Jardina.eu voi cumpăra pomi fructiferi altoiți: meri, peri, caiși, nectarini, piersici, pruni, cireși, care îmi vor oferi fructe sănătoase, dulci și aromate, pline de vitamine.
Sunt pomi fructiferi care cresc repede, de o înaltă calitate, certificați, care au făcut clienții să revină iar și iar.


E toamnă. Frumoasă, blândă, înecată în soare...
Au trecut doi ani de când mi-am reînnoit livada și sunt atât de mândru de munca și efortul meu depus. Fructe zemoase, moi, pline de sănătate râd și se răsfață în soare pe crengile pomilor mei. Fără cei de la Jardina.eu nu aș fi reușit să-mi împlinesc visul...
-Tată, livada noastră e minunată! Aruncă o privire din cer și zâmbește!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu