Persoane interesate

luni, 23 martie 2020

Top 10 produse sănătoase în vreme de criză

Izbucnirea pandemiei Covid 19 a întors lumea pe dos. Nimic nu mai funcționează ca până acum, tot ce trăim este o situație nemaiîntâlnită, fără precedent. Ordonanța militară căreia trebuie să ne conformăm cu toții, le recomandă cetățenilor  să nu părăsească locuința decât pentru aprovizionare curentă sau pentru deplasarea la serviciu. Ori de ce să te expui în mod inutil întâlnirii cu temutul virus, când mult mai simplu poți să recurgi la varianta cumpărăturilor online, în deplină siguranță?
Alimentarea organismului tău în timpul unei situații de urgență este diferită față de dieta zilnică, pentru că vei consuma mai multă energie decât în mod normal, cel puțin din punct de vedere psihic (toți suntem panicați și anxioși). De aceea stocarea unor alimente care rezistă mai mult timp este foarte importantă. ,,În caz de urgență ai nevoie de acele calorii din alimente”, spune Barry Swanson de la Universitatea Washington. Shine Yahoo citează pe Elizabeth Andress de la Universitatea din Georgia care spune că în aceste momente tinzi să mănânci fără să te gândești la preferințele tale, adică la arome plăcute, menționând că dacă ai grijă să-ți faci provizii din timp o să ai parte de o varietate de alimente.
Deci, ce trebuie să se regăsească în cămara ta pe timpul unei situații de urgență?
În primul rând trebuie cumpărate produse care să aibă o perioadă de valabilitate mare, gen 6 luni-12 luni. Împreună vom face o listă de 10 produse care nu ar trebui să lipsească din cămara noastră într-o situație ca aceasta pe care o trăim acum.
1. Leguminoasele uscate, trebuie să amintim aici lintea roșie sau verde, năutul, fasolea, soia. Toate acestea conțin fibre, antioxidanți, vitaminele B și mai toate mineralele. Aceste leguminoase au durată de viață foarte mare, iar valorile lor nutriționale nu se deteriorează în timp, în plus poți să prepari o mulțime de rețete delicioase, cum ar fi ciorbe, supe, creme.


2. Cerealele
Hrișca, quinoa, fulgii de ovăz, fulgii de secară, meiul sunt o categorie de alimente sănătoase și versatile în bucătărie (pot fi consumate la micul dejun, pot fi încorporate în diferite preparate pentru masa de prânz). Au un aport ridicat de minerale, fibre și antioxidanți. Eu prefer quinoa albă care poate fi preparată ca și o salată clasică cu ulei de măsline, ceapă și bucățele mici de roșii, stropită cu zeamă de lămâie.


3. Fructele uscate: smochine, merișoare, stafide, caise deshidratate, curmale, ananas, mango conțin fibre, minerale și vitamine. Se pot utiliza în diferite preparate de patiserie și cofetărie, cu lapte la micul dejun sau consumate ca atare în loc de gustări. Ajută digestia, regenerează celulele și fortifică organismul în lupta împotriva bacteriilor și infecțiilor.


4. Mierea
Mierea este un aliment natural, viu, care nu este agresiv cu organismul uman. Este compusă din apă și din două zaharuri: fructoză și glucoză, dar mai conține enzime, aminoacizi, vitamina B si C, minerale și flavonoide. Este antivirală, antifungică și antibacteriană. Se poate păstra pe termen lung în locuri răcoroase și bine aerisite.
5. Orezul
Cel alb este unul dintre cele mai neperisabile alimente putând rezista până la 5 ani. Se poate folosi ca garnituri, preparat cu lapte, ca pilaf, etc. Cel brun, bogat în seleniu și acid folic, are ca termen de garanție 6-8 luni.
6. Paste uscate
Depozitate în ambalajul original acestea rezistă până la 2 ani. Pentru a beneficia la maxim de nutrienți, fibre, mangan, magneziu, trebuie să alegem pastele integrale. Se combină cu brânză, legume, sosuri roșii sau albe.
7. Semințele de chia
Sunt considerate un superaliment datorită conținutului mare de grăsimi esențiale Omega-3, magneziu, fibre, calciu și antioxidanți. Crude sau prăjite, întregi sau măcinate sunt o sursă de acizi grași esențiali Omega-3 și Omega-6, proteine, fibre. Se folosesc în salate, cu cereale și lapte vegetal.
8. Uleiuri pentru gătit
Uleiul de măsline, uleiul de cocos, uleiul de palmier reduce  riscul îmbolnăvirilor de inimă, reechilibrează colesterolul și scade tensiunea hipertensivilor.


9. Nuci în coajă
Nuci, alune de pădure și de pământ, migdale, fistic. Sunt o bogată sursă de uleiuri nesaturate.
10. Condimentele transformă gătitul într-o adevărată provocare a imaginației. Dacă gătitul este o artă, atunci condimentele sunt culorile care dau viață imaginii finale. Cardamonul, chimenul, coriandrul, fenicul, ghimbirul, turmericul dau frâu liber creativității pentru a descoperi dragostea pentru gătit.

Cerealele și legumele uscate necesită înmuiere în apă de cu seara pentru a se hidrata și a se umfla. După această etapă, se clătesc bine și se gătesc după rețeta fiecăruia. Mediul online abundă de sfaturi creative și rețete sănătoase pentru gătit.
Cămara plină reprezintă un aspect foarte important în planificarea gătitului diversificat și sănătos în aceste vremuri tulburi când suntem „condamnați” la izolare.
Consider că dacă avem în cămară aceste 10 alimente de bază, îți poți „permite” o ieșire pe săptămână, (cu mască și mănuși, bineînțeles) cât să treci pe la piață pentru câteva legume proaspete. Stocul de legume trebuie menținut proaspăt, deoarece cartofii, ceapa, usturoiul, morcovii, țelina nu rezistă mai mult de 5-6 zile în cămară.
Cele 10 produse de mai sus au fost selectate din magazinul Dried Fruits Supplier, un magazin online care are prețuri convenabile și produse extrem de variate.
Mie îmi plac foarte mult produsele lor și nu ezit să comand atunci când mi se epuizează stocul din cămară.
Cu peste 1000 de produse în palmares și cu o experiență de peste 23 de ani pe piața românească, Dried Fruits Supplier furnizează sănătate în farfurie.
Nu uitați: sănătatea este cea mai de preț avere, așa că aveți grijă de ea!

Surse foto: https://www.facebook.com/dried.fruits.supplier/
Articol scris pentru proba nr. 8 la Spring SuperBlog 2020.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu