Persoane interesate

duminică, 17 martie 2019

Casa cu zâmbete

Ploaia răpăia sacadat în tablele acoperișului vechi. Șuierul vântului care pătrundea dincolo de giurgiuvelele ferestrei înfiora perdelele. Își strânse și mai tare plapuma grea în jurului trupului firav, de teamă ca nu cumva frigul ce se strecura îndărătnic în odaie să nu-și facă loc în culcușul ei cald. Limbile focului din sobă dansau un dans frenetic pe pereții camerei. Se gândea cu groază cum va face față iernii care bătea la ușă.
Și aidoma fetiței cu chibrituri care visa la o cameră încălzită, alunecă în vis...

,, Bună dimineața, fată frumoasă! Te așteaptă lumea să o cucerești!”
Glasul suav ce răzbătea din dispozitivul micuț așezat pe noptieră o făcu să deschidă ochii mirată.
La început molcom, în surdină, melodia lui Boris Gardiner „I wanna wake up with you” o trezi de-a binelea. Se ridică din pat în timp ce volumul cântecului creștea treptat. Jaluzelele se ridicară ușor lăsând lumina dimineții să năvălească în dormitorul perfect încălzit. Își frecă ochii somnoroasă, și alene, în pijama se îndreptă spre baie. Sistemul simți mișcarea din dormitor și aprinse luminile din baie și bucătărie. Ca la comandă, cada se umplu de apă caldă, în timp ce filtrul de cafea începu să toarcă ușor ca o pisicuță alintată. Își cufundă trupul în apa caldă și parfumată, apoi urmă ritualul obișnuit al fiecărei dimineți: spălat, periat, machiat. Aroma cafelei proaspete o făcu să se grăbească. Se întoarse în dormitor exact la timp pentru a auzi știrile dimineții. În tot acest timp, jaluzelele se ridicară singure și ferestrele se întredeschiseră pentru a aerisi dormitorul. Pe ecranul televizorului sistemul afișă informațiile meteo. Acum știa cum să se îmbrace adecvat pentru vremea de afară.
Își aminti de cafeaua din bucătărie, nici prea fierbinte, nici prea rece, pe care se grăbi să o savureze.
„La revedere. Serviciu ușor, fată frumoasă!”, o avertiză sistemul.
Își luă geanta pe umăr, telefonul și cheile în mână. Toate dispozitivele se opriră instantaneu, jaluzelele se coborâră ca la comandă, ferestrele se închiseră singure, alarma se activă, iar ușa casei se încuie în urma sa. Întreaga casă era în deplină siguranță.
Se îndreptă spre garajul a cărei ușă era deja deschisă. Motorul mașinii torcea cuminte ca o pisicuță. Se pornise și ventilatorul din garaj, care detectase o concentrație prea mare a gazelor de eșapament și acum aerisea eficient întreaga încăpere.
„Drum bun, fată frumoasă!”

La volan se înfioră când își aduse aminte de visul ciudat pe care îl avusese în noaptea ce trecuse.
Brrr! Se făcea că trăia într-o casă neîncălzită, neeficientizată termic, neconectată la tehnologie. 
Se felicită pentru ideea și curajul care îl avusese când se hotărâse să investească într-o casă activă, modernă, conectată la cea mai înaltă tehnologie. Ideea aceasta îi răsărise în minte din prima zi în care aflase despre conceptul locuinței cu consum energetic aproape zero. Acesta fusese discutat și paradiscutat la locul său de muncă. Acolo aflase că o astfel de casă produce mai multă energie decât consumă, folosind resurse energetice 100% regenerabile, ca să nu mai pomenim de facturile de utilități care tind spre valori apropiate de zero. Ecologistă convinsă, aflase că o astfel de locuință nu aduce prejudicii solului, apei sau aerului, pe parcursul exploatării sale respectându-se cele mai exigente cerințe de protecție a mediului. De aici și până la decizia de a comanda un proiect de casă nu a fost decât un pas.
Astfel, într-un timp relativ scurt, devenise proprietara unei locuințe micuțe și moderne, care combina eficiența energetică cu un confort foarte ridicat. Se simțea fericită în locșorul acela numai al ei, la care jinduise încă din copilărie. Crescuse într-o familie numeroasă, cu mulți frați și surori. Niciodată nu avusese camera sa, ci mereu trebuise să împartă cu surorile mai mici aproape totul: haine, jucării, pat, cameră. Între cei patru pereți își aflase, însă, liniștea și împăcarea la care visase încă din copilărie. O numise „Casa cu zâmbete” pentru că de când se mutase în ea, zâmbea mereu.


Bine ați venit în viitor!
Visul fantastic al omului că poate controla o casă de la distanță, asemeni unui magician, a devenit astăzi realitate.
Cu transpunerea acestui vis în realitate se ocupă echipa de specialiști de la AIA Proiect.
Active House reprezintă o echipă de arhitecți, ingineri, auditori energetici, evaluatori și economiști care își pun laolaltă cunoștințele și experiența proiectând casele viitorului, concepute pentru cea mai ușoară întreținere și cel mai eficient management al imobilului.
Casa viitorului (nZEB) înseamnă eficiență energetică, economie, reducerea impactului asupra mediului înconjurător, confort și sănătate, stil de viață al viitorului.
Factura unei case nZEB are consum aproape zero. De fapt, nu doar că nu are facturi lunare, ci are eventual încasări.
Viitorul sună bine, nu-i așa?


Articol scris pentru proba nr. 5 la Spring SuperBlog 2019.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu