Persoane interesate

sâmbătă, 19 octombrie 2019

Arhitectura-poezia formei

Știință și artă deopotrivă, arhitectura a fost prezentă în viața oamenilor din cele mai vechi timpuri. Și istoria nu uită să ne reamintească acest fapt. Piramida lui Keops, Grădinile Semiramidei, Templul Dianei din Efes, Statuia lui Zeus din Olimpia, Mausoleul din Halicarnas, Colosul din Rhodos, Farul din Alexandria sunt șapte edificii remarcabile care datează din antichitate, fiind socotite cele șapte minuni ale lumii. Frank Lloyd Wright spunea că „Mama artei este arhitectura. Fără o arhitectură proprie nu avem un suflet al propriei noastre civilizații.” După acest dicton pare a se ghida și https://www.aia-proiect.ro/ un birou de arhitectură modern, online, care pune la dispoziția clienților o gamă completă de servicii de proiectare rezidențială completă.

Fie că-ți dorești documentații urbanistice (PUG, PUZ, PUD), evaluări imobiliare, proiecte de case simple, cu mansardă sau proiecte case cu etaj, colectivul de la AIA Proiect va fi la datorie cu abnegație, inspirație și talent punând pe hârtie cele mai inovative idei în materie de proiectare.

Îmi vei spune că oricine poate pune o cărămidă una peste alta și să rezulte o construcție. Te contrazic. Un arhitect este de fapt, un poet. Pentru că amândoi, poetul și arhitectul, știu și pot să transmită o emoție. Un poet potrivește cuvintele și le dă un sens, creând o poezie minunată, în timp ce altcineva, cu aceleași cuvinte scrie o inepție. Așa și cu arhitectul.  Cu aceleași materiale el poate crea o construcție uimitoare, care îți taie respirația, în timp ce altcineva cu aceleași materiale construiește o clădire comună, neinteresantă.
Un arhitect transformă un vis într-o casă, îl materializează și îl transformă într-un spațiu de locuit minunat.
Se spune că pentru a marca trecerea ta prin lume este necesar să faci trei lucruri : să plantezi un pom, să construiești o casă și să crești un copil.
Să alegi un pom pe care îl sădești într-un loc potrivit, ca mai apoi să-l ții drept din tulpină și să-i dirijezi creșterea, nu este cel mai greu lucru. Cu copilul e mai dificil, ca să-i asiguri o dezvoltare sănătoasă, fizică și psihică, trebuie depus un efort considerabil. Dar despre asta voi vorbi într-un alt articol.
Însă construirea unei case este o încercare dificilă pentru oricine, luarea acestei decizii punându-ți în cârcă o responsabilitate imensă. Trebuie să te gândești și să planifici în detaliu fiecare amănunt: alegerea terenului, utilitățile de care dispune acesta, accesul, alegerea proiectului, etc.
O proiectare neglijentă și ambiguă, plină de greșeli, va genera costuri foarte mari de execuție, plus un aspect nemulțumitor al construcției. O proiectare serioasă, bine gândită, cu detalii de execuție, vederi, secțiuni, liste de materiale va fi mereu în avantajul clientului, reducând costurile de execuție.
Atunci când îți alegi arhitectul, nu te zgârci! Nu te gândi că un proiect de calitate o să te coste puțin și va fi gata în două săptămâni. Dacă te zgârcești și alegi un arhitect fără experiență, care nu rezonează cu dorința ta, vei salva câteva sute de euro la proiectare, dar vei pierde mii la execuție. Deoarece un proiect cu vicii grave la partea de structură sau instalații, care nu respectă legislația în construcții, va tripla costurile de execuție.
Stabilește o conexiune cu arhitectul, pentru că și el este un om cu orgoliu și mândrie, care are probleme, are bucurii. Dacă nu ești de acord cu ideile sale, spune-i clar acest lucru în așa fel încât să înțeleagă unde este problema și ce ar trebui să schimbe. Și în acst caz, ca și în viața de toate zilele, comunicarea este „cheia”. El nu are cum să ghicească ce îți dorești, dacă nu i-o spui.

Din această cauză, îi prefer eu pe cei de la AIA Proiect.
În primul rând pentru că sunt adevărați profesioniști ocupându-se de la A la Z de tot ceea ce înseamnă proiectare, implementare și urmărire a proiectului pe parcursul derulării construirii, acționând cu rapiditate și inspirație în transformarea unui vis în realitate.
În al doilea rând pentru proiectele 100% personalizabile în funcție de cerințele clientului.
Și nu în ultimul rând de raportul optim calitate/preț, cu alte cuvinte cele mai bune soluții la bugetul de care dispun.
Și voi încheia, la fel cum am început, cu un citat al aceluiași Frank Lloyd Wright: „Un doctor își poate îngropa greșelile, dar un arhitect nu poate decât să-și sfătuiască clienții să-și planteze viță de vie.


Articol scris pentru proba nr. 7 a SuperBlog 2019.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu