Persoane interesate

duminică, 27 octombrie 2019

Alfabetul vitaminelor

Pentru ca un organism să fie sănătos și să funcționeze la capacitate maximă are nevoie de carbohidrați, proteine, grăsimi, fibre, potasiu, vitamine și minerale.
Vitaminele sunt compuși organici complecși, biologic activi, indispensabili organismului. Cea mai mare parte a vitaminelor nu poate fi produsă de organism, deci acestea trebuie luate din alimente sau suplimente alimentare.
În funcție de solubilitatea lor, vitaminele sunt de două feluri: solubile în grăsimi și solubile în apă. Ele intervin direct în reglarea metabolismului. Un corp sănătos are nevoie de ambele tipuri.
Putem organiza vitaminele în ordine alfabetică, dar într-un alfabet mai scurt: A, B, C, D, E, K.
Astfel, pornind de la literele numelui meu, ca într-un joc, voi încerca să regăsesc în el următoarele litere ,,vitaminizate”: GLODEANU VERONICA.
În rândurile de mai jos vă voi povesti ce rol au jucat fiecare din aceste vitamine în menținerea sănătății organismului meu.

Astfel, vitamina A are un rol esențial în multiplicarea celulelor sănătoase și este foarte importantă pentru sănătatea ochilor și a pielii. Se găsește în fructele galbene - morcov, dovleac, cartof - în spanac sau ficat, în produsele lactate, linte sau ouă. Pe la 18 ani, m-am confruntat cu o problemă a vederii și pe lângă ajutor medical specializat am urmat și o cură de morcov, în toate stările: crud, piure, suc. M-am simțit excelent și nu am mai avut astfel de necazuri.


Vitamina D ajută la absorbția calciului în organism și este esențială dezvoltării sistemului osos și muscular. Mai este denumită și „vitamina soarelui”, deoarece expunerile la soare din timpul verii sunt o sursă garantată de vitamina D. Se găsește în pește, ficat, produse lactate. În urmă cu doi-trei ani m-am confruntat cu dureri îngrozitoare de picioare, în special ale genunchilor. La recomandarea medicului, am făcut un set de analize și s-a constatat că aveam o lipsă masivă de vitamina D, care s-a remediat prin suplimente alimentare.
Vitamina E este responsabilă de formarea globulelor roșii din sânge, se folosește în tratamentul distrofiei musculare, al insuficienței cardiace și al acneei. Mai este denumită și „vitamina fertilității” și o fi mit, o fi adevăr, dar eu am rămas însărcinată la 33 de ani după o cură prelungită de vitamina E.
Vitamina C este cunoscută sub denumirea de vitamina antiscorbutică, rolul acesteia fiind de protecție a organismului în fața infecțiilor. Este un puternic antioxidant, iar ca surse principale amintim fructele acrișoare: citricele, kiwi, cătina, legumele verzi, etc.
Dacă pe celelalte vitamine le-am folosit episodic, pot să mă laud cu vitamina C pe care o folosesc la fiecare schimbare de anotimp. Mă ajută să mă protejez de viroze și de răceală, mărind capacitatea imunologică a organismului. Este un produs care nu trebuie să lipsească din nicio casă, util tuturor membrilor unei familii, de la tineri la bătrâni.


Aliatul meu de nădejde în procurarea suplimentelor alimentare este Farmacia La Preț Mic, o farmacie online, cu prețuri prietenoase și produse sănătoase. Îmi place mai ales pentru că aici găsesc produse uzuale, cum ar fi vitaminele, la preț mic. Tot de aici îmi procur și alte medicamente care pot fi eliberate fără rețeta medicului.


Voi ce vitamine consumați? Cât de des și în ce situații?
Articol scris pentru proba nr. 11 a SuperBlog 2019.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu