Persoane interesate

joi, 7 martie 2019

Provocări în era e-Mobility

În ultimii 30 de ani am fost martora pe viu a unora dintre cele mai cutezătoare descoperiri științifice, care au schimbat fața planetei și au îmbunătățit viața a milioane de oameni. Zic aici de cele mai uzuale și cunoscute cuceriri tehnologice, primul loc în top fiind ocupat de internet, care a deschis larg porțile unei lumi necunoscute până atunci. Acesta a venit la pachet cu inovații uimitoare: calculatoare, laptop-uri, telefoane mobile, smartphone-uri, smartTV-uri, etc..., în domeniul medical: testul ADN, imagistica prin rezonanță magnetică (RMN), laparoscopia. Explozia tehnologică a continuat cu fotografia digitală, panourile de captare a energiei solare, cardurile, ATM-urile, și câte și mai câte.
Este cunoscut faptul că la baza unor descoperiri științifice a stat, întotdeauna, o idee cărora mulți nu îi dădeau sorți de izbândă.
Întrebarea este: ce ne așteaptă în următorii 25-30 de ani? Căror provocări va trebui să le facem față?
Voi face un exercițiu de imaginație, încercând să-mi închipui încotro ne vom îndrepta în următoarele 3 decenii. Va fi viața noastră mai ușoară sau ne vom afunda în hățișul științei și vom eșua, făcându-ne mai mult rău decât bine? Va avea viitorul culoarea roz sau va fi colorat în nuanțe sumbre?

Cele mai multe așteptări le am de la descoperirile medicale.
Mi-aș dori ca în viitorul apropiat să existe un aparat care să scaneze corpul omenesc și să identifice tot ce nu este în regulă cu acesta, de la cele mai banale ,,defecțiuni” până la cele mai grave. Și bineînțeles, să le repare. În strânsă legătură cu această idee revoluționară, ar fi și înlocuirea unor organe bolnave cu altele funcționale prin metoda printării 3 D.
Aha, și tot la acest capitol, că destul am suferit din cauza kilogramelor în exces, ce-ați zice de o pilulă pe care supraponderalii s-o înghită seara, iar kilogramele în exces să se topească peste noapte?
Tot la capitolul medicină aș bifa încă o variantă mult mai realizabilă decât cele anterioare: descoperirea unor vaccinuri împotriva tuturor tipurilor de cancer și a diabetului. De asemenea, boli fatale precum SIDA, Ebola sau poliomielita să fie complet eradicate.

Probabil că prin anul 2050, cetățenii planetei Pământ vor face excursii de plăcere în Univers. Așa cum eu îmi propun azi să merg până la Cucuieții din Deal, așa vor spune și ei: „Stai să trag o fugă pe Marte. Mă întorc în câteva ore.”

Odată cu creșterea numărului populației pe glob (se estimează că în anul 2050 acesta va ajunge la 10 miliarde de persoane), va crește și speranța de viață la nivel mondial. Se știe că pe la sfârșitul secolului al XIX-lea, speranța de viață era de 38 de ani, în prezent fiind de cca 75-80 de ani, așa că prin 2050 va crește la 100 de ani. Pentru a hrăni cele 10 miliarde de guri va fi nevoie de resurse de hrană și de apă. De unde le vom lua? Cercetătorii avansează ideea că în câteva decenii ne vom hrăni cu pilule care vor avea în compoziția lor tot ce este necesar ca un organism uman să trăiască. 

Dar viitorul nu vine numai cu realizări, ci aduce la pachet și amenințări.
Consider că cel mai mult în viitorul apropiat ar trebui să ne facem griji în privința consumului de apă. Dacă nu o vom consuma rațional, în următorii 20-30 de ani 50 % din populația planetei va locui în zone cu resurse de apă limitate.

În următorii 25 de ani, pe piața de vânzări auto se va înregistra o creștere de zeci de miliarde a mașinilor electrice și se preconizează că în țările dezvoltate pe străzi vor circula doar vehicule prietenoase cu mediul, implementându-se astfel la scara largă, conceptul de e-Mobility.
Acesta înseamnă emisii de carbon zero, poluare zero, zgomot aproape zero. Scopul ecosistemului
e-Mobility este acela de a limita poluarea de orice fel, combătând astfel fenomenul de încălzire globală, care afectează în prezent mediul înconjurător.
Aș vrea să apuc ziua aceea când pe străzile orașului meu, vor circula doar vehicule cât mai ecologice, eficiente și ieftine, prevăzute cu senzori care să prevină accidentele auto.
Aliniindu-se conceptului e-Mobility, una dintre cele mai influente companii auto din lume, Mercedes Benz, va lansa în luna iunie din acest an noul SUV Mercedes-Benz EQC, propulsat în procent de 100% electric.
Unul dintre partenerii autorizați Mercedes-Benz este Auto Schunn Romania, o companie care își respectă clienții, punând pasiune și responsabilitate în tot ce face. Anul acesta compania sărbătorește 25 de ani de prezență pe piața auto din România.


Hai că exercițiul meu de imaginație s-a dus cam departe, dar să recunoaștem că viitorul sună bine, asta dacă nu le vine vreo idee mai marilor acestei planete....😉

Acest articol a fost scris pentru proba nr. 2 la Spring SuperBlog 2019.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu