Persoane interesate

marți, 12 septembrie 2017

Spune Always Yes! și la Țicleni...

new kopel logo




Cum aș putea dovedi că sunt un bun român, dacă nu vorbind de bine ținutul meu, lăudând locurile mele natale, unde am văzut lumina zilei prima dată?
De ce nu România mai puțin umblată, dar mereu surprinzătoare și aici, acasă la mine, la Țicleni?
Și ce ocazie mai bună de a vizita aceste locuri, decât să te alături proiectului AlwaysYesToRomania, prin care cei de la SIXT New Kopel încurajează turiștii români și străini să descopere frumusețile ascunse ale României la volanul unei mașini închiriate de la SIXT Rent a Car
Țicleni a fost constituit ca localitate urbană în anul 1968 cuprinzând fostele sate Tunși, Țicleni, Rășina și Gura Lumezii.
Orașul Țicleni este amplasat în partea centrală a județului Gorj, având trei legături rutiere cu municipiul Tg. Jiu, dintre care cea mai scurtă este de doar 20 km.
Teritoriul administrativ al orașului este stabilit de-a lungul drumului județean Peșteana-Jiu - Târgu-Cărbunești, pe cunoscuta stradă a Petroliștilor, stradă ce constituie de fapt, orașul propriu-zis și care deține recordul de cea mai lungă stradă din România și a doua stradă ca lungime din Europa. De-a lungul acestei străzi locuiește mai bine de trei sferturi din populația orașului, care numără undeva în jurul a 4300 de suflete.
O provocare să conduci oricare din modelele flotei de la Sixt Rent a Car pe cea mai lungă stradă din România!


Numele localității amintește de Radu Țicleanu, ostaș în armata lui Mihai Viteazu, care cumpărase ,,pentru 7000 de aspri de argint de la Neaga Păcuroaia din Arcești, a patra parte de pe toată occina din Cioiana și de peste tot hotarul.”
Primele atestări documentare despre localitatea Țicleni datează din 17 septembrie 1612 și privesc fostul sat Tunși. Numele acestuia vine de la onomasticul Tunsu (plural Tunși). Se spune că la originea înființării acestei așezări a stat un grup de călugări alungați pentru neascultare de la Mânăstirea Bistrița. Aceștia au fost rași în cap (tunși) și alungați de mai marii mânăstirii pe aceste locuri.
Dovezile de locuire pe aceste meleaguri sunt însă cu mult mai vechi și sunt atestate de fortificația geto-dacică în punctul ,,La Cetate”, unde a fost descoperit un tezaur monetar (240 monede de argint romane a căror emisie este datată pe parcursul perioadei 211-73 î.Hr.) și care a fost achiziționat de Muzeul de Istorie din Craiova.
Urme ale istoriei întâlnim la Țicleni pe tot parcursul anilor, fie că vorbim de secolul al XIII-lea, al XV-lea sau al XIX-lea (pe aici a trecut oastea lui Tudor Vladimirescu dinspre Vadimir spre Padeș).
În prezent, orașul Țicleni mai este cunoscut și ca ,,oraș al petroliștilor”, exploatarea petrolului fiind atestată documentar încă din secolul al XV-lea, când osiile carelor erau unse cu păcură, un termen popular pentru petrolul folosit ca lubrefiant. 
Acesta este locul - unul dintre cele mai importante centre de extracție din România - de unde timp de peste șapte decenii s-au extras cantități impresionante de aur negru și gaze naturale.
Între anii 1970-1985, localitatea Țicleni era o cunoscută stațiune balneo-climaterică de nivel local. Aici veneau oameni de prin toate ținuturile țării să-și trateze diferitele afecțiuni interne, reumatismale, articulare, etc., apele fiind cu adevărat miraculoase.
După Revoluția din 1989, din păcate, interesul pentru apele termale de la Țicleni a scăzut, în parte și datorită ruinării construcțiilor ce alcătuiau stațiunea. 
Acum, locul vechilor unități de cazare și al bazinelor de îmbăiere a fost luat de un hotel frumos de 3 stele, ,,Sara”, situat într-un peisaj mirific, departe de agitația și forfota orașului, înconjurat de flori și verdeață, utilat cu piscină interioară și exterioară.

 




Așa că, dragi cititori, nu mai stați pe gânduri, dați repede o fugă la una din locațiile Sixt Rent a Car, alegeți-vă bolidul, traseul turistic în care să fie inclus și orașul Țicleni și ..... ENJOY!

P.S.
Orașul Țicleni este situat la 20 km de Tg. Jiu, 46 km de Transalpina, 55 km de Polovragi (Peștera Muierilor)...

Un comentariu: